logobleekehoeve
Garderenseweg 130, 3888 LD Uddel  •  t +31 (0)577 40 08 69  •  info@bleekehoeve.nl
tulpjes
button-specials
Herfstarrangementen
zomerarrangementen


Omgeving en bezienswaardigheden


Natuur


In de directe omgeving van Bleeke Hoeve bevindt zich de Koninklijke Houtvesterij van Kroondomein Het Loo, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. In deze bossen afgewisseld door uitgestrekte heidevelden kunt u de stilte nog echt beluisteren. Wie van Uddel door het bos naar Apeldoorn loopt, maakt goede kans een edelhert, ree of wild zwijn tegen te komen.

Voormalig Bleeke Hoeve

Bezienswaardigheden in de nabije omgeving (click):

ansicht ansicht ansicht ansicht ansicht


Het landgoed Staverden ligt eveneens op steenworpafstand. Dit 700 hectare grote landgoed kenmerkt zich door een sterke afwisseling van fraaie bossen, akkers, weilanden en schilderachtige boerderijen.

Behalve bos en heide treft u in de omgeving verschillende zandverstuivingen aan. Het Hulshorsterzand en het Kootwijkerzand zijn voorbeelden van dergelijke dynamische landschappen. De omgeving van Bleeke Hoeve is een wandel- en fietsgebied bij uitstek!

Iets verder weg liggen andere bekende Veluwse natuurgebieden als het Deelerwoud en de nationale parken Veluwezoom en de Hoge Veluwe.

Archeologie

Naast het Uddelermeer, op vijf minuten lopen van Bleeke Hoeve, is een zogenoemde hunnenschans te zien. Dit is een hoefijzervormige aarden wal waarvan wordt aangenomen dat hij deel uitmaakte van een verdedigingssysteem uit de negende en tiende eeuw. Saksische heersers uit die tijd probeerden daarmee de winning en handel van ijzererts te beschermen.

Cultuur

Voor liefhebbers van kunst en cultuur valt er in de nabije omgeving van Bleeke Hoeve veel te genieten. Zo vindt u in Otterlo het bekende Kröller-Müllermuseum met zijn wereldberoemde collectie schilderijen van onder anderen Van Gogh, Mondriaan en Picasso. Naast het museum ligt een imposante beeldentuin.

Het zeventiende-eeuwse koninklijk Paleis Het Loo in Apeldoorn is grotendeels als museum ingericht en voor het publiek toegankelijk. Ook de bijbehorende fraaie Franse tuin met zijn spectaculaire fonteinen is het gehele jaar te bezoeken.

In Vaassen, even ten noorden van Apeldoorn, ligt het prachtige, van oorsprong middeleeuwse kasteel De Cannenburch. Kasteel en tuin zijn voor het publiek opengesteld.

Attractieparken en wellnesscentra

Bekende attracties in de omgeving zijn het Dolfinarium in Harderwijk en het familiepretpark Koningin Julianatoren in Apeldoorn. Ook in Apeldoorn vindt u het natuurpark Berg en Bos, met de Apenheul, een dierentuin waar apen vrij in het bos leven, en het Kristalbad.
Daarnaast kunt u zich in de nabijheid van Bleeke Hoeve ontspannen in bekende sauna- en Wellnesscentra, zoals De Zwaluwhoeve, Thermen Bussloo, De Veluwse Bron en Sauna Drôme.

Dorpen en steden

Veel gasten koppelen hun bezoek aan dorp of stad graag aan een overnachting in Bleeke Hoeve. In de directe omgeving liggen de gezellige dorpen Garderen, Putten en Nunspeet. Eveneens goed bereikbaar zijn de steden Harderwijk, Elburg, Hattem, Zutphen en Deventer; ze zijn bekend om hun sfeervolle, eeuwenoude stadscentra.

 

Geologie van Uddel en omgeving

IJstijden

Tijdens de voorlaatste ijstijd, die ongeveer 130.000 jaar geleden eindigde, raakte het noordelijk gedeelte van Nederland bedekt met landijs, afkomstig uit Scandinavië. Het ijs drong vanuit het noorden en noordoosten op tot ongeveer de lijn Haarlem-Enschede. Hierdoor werd de afwatering naar het noorden belemmerd en werden Rijn en Maas gedwongen hun loop naar het westen te verleggen, ongeveer ter plaatse van de huidige Betuwe.

Stuwwallen

Landhuis Bleeke Hoeve


De rand van de ijskap vloeide vaak uit in tongen (lobben). De tongen holden bekkenvormige depressies (laagten in het landschap) uit, vooral waar de ondergrond bestond uit los materiaal (zand en grind dat door Rijn en Maas naar deze streken was vervoerd). Vóór en terzijde van de ijslobben werden de bodemlagen soms tot aanzienlijke hoogte opgeperst tot langwerpige heuvels, de stuwwallen. Deze stuwwallen vinden we nu onder meer terug in de hoge ruggen van de Veluwe. Een van de opvallendste loopt in een grote boog westelijk van Apeldoorn en strekt zich uit van Hattem (bij Zwolle) tot aan Rheden (bij Arnhem). Een kleinere stuwwal ligt ruwweg tussen Garderen en Harderwijk. In de laagte tussen deze twee stuwwallen stroomt nu in noordwestelijke richting de Leuvenumse Beek, die iets ten noorden van het Bleeke Meer ontspringt. Dit dal is hoogstwaarschijnlijk gevormd door een van de genoemde ijstongen. Tijdens het afsmelten van het ijs werd het dal weer opgevuld met zand en grind van de naastgelegen stuwwallen. Deze smeltwaterterrassen vormen de ondergrond van het gebied rond Uddel, het Bleeke Meer en het Uddelermeer.

Pingo's

In de laatste koude tijd (ongeveer 10.000 jaar geleden) bereikte het landijs Nederland niet, maar gedurende een deel van die periode was de ondergrond wel permanent bevroren. Door verschillende oorzaken ontstonden in de genoemde depressies dicht onder het oppervlak ijskernen (ijslenzen), waardoor de bovenliggende grond omhoog werd gedrukt. Bij het voortdurend aangroeien van zo'n ijslens ontstond een vorstheuvel, ook wel pingo genoemd. In de zomer ontdooide de bovenlaag van de pingo en gleed als modder van de heuvel af. Doordat dit proces zich regelmatig herhaalde, ontstond een ringvormige heuvel rond de depressie, waarin na de koude periode water achterbleef. Het Bleeke Meer en het Uddelermeer zijn voorbeelden van dergelijke pingo-ruïnes.

Landhuis Bleeke Hoeve

Het Bleeke Meer

Landhuis Bleeke Hoeve

Het Uddeler Meer

De herkomst van het woord pingo is niet geheel duidelijk. Vermoedelijk is het afkomstig van de eskimo's, bij wie het al in de jaren twintig van de vorige eeuw bekend was. Anderzijds betekent pingo in het Portugees druppel.


In Bleeke Hoeve zijn folders en wandel- of fietskaarten voor u beschikbaar. Uw gastvrouw en gastheer adviseren u graag over de vele mogelijkheden die de omgeving biedt.


Meer informatie over de historie van Uddel is te vinden op

www.uddel.info
.

 

arrangementen

culinair
groepen
fietsen
wandelen

Indien u meer informatie wenst omtrent onze op maat gesneden arrangementen, neem dan gerust contact met ons op.

hotels-combined